Blog

‘Hunger’ is een surrealistische  afbeelding van in totaal 10 foto’s. De achtergrond in Tanzania, het kistje wat ik drie keer moest fotograferen in een ander perspectief. De appels aan de touwtjes en mezelf. Wat vooral belangrijk was , was dat ik rekening hield met het perspectief. Om het realistisch te maken dat ik hoger stond dan de kijker.. (omdat ik uiteraard op drie kistjes stond) heb ik mijn camera laag op het statief gezet en ben ik zelf op de tafel gaan staan. Als je zelf ook wilt experimenteren met Photoshop en het maken van surrealistische afbeeldingen let dan niet enkel op het geheel, maar minstens zo belangrijk zijn de details.  1 klein detail klopt niet in deze afbeelding. Zie jij hem? 😉

Photoshop

Nadat ik het boek had gekocht van Brooke Shaden en naast tutorials ook wat lessen online had gevolgd. Ging ik aan de slag met de zoveelste poging iets te creëren wat echt goed voelde.. En het lukte. Simpel maar daar bleek ook gelijk een beetje het geheim in te liggen. Maak het niet te druk, niet teveel items in een foto die teveel afleiding. Deze foto is gemaakt tegen een witte muur, statief en later de rits van een leren jack gefotografeerd om deze te blenden in de foto (mijn rug) . Qua compositie, kleuren en sfeer vond ik hem gelijk geslaagd. Als inspiratie en motivatie om door te gaan heb ik deze foto afgedrukt en in een mooie zwarte lijst opgehangen boven mijn pc. Zodat ik dagelijks herinnerd werd aan het feit dat als je lang genoeg oefent..je uiteindelijk het gewenste resultaat behaalt. Want..dit is het begin….

composities, compulatie, Conceptual Photography, Manipulatie, Photoshop

Zoals ik eerder schreef heb ik mijn eerste stappen gezet in de wereld van Photoshop en manipulatie of wel conceptual Photography dmv een workshop te volgen bij Adrian Sommeling. Veel geleerd en ook geregeld afbeeldingen gemaakt. Echter wilde ik liever de kant van Art op gaan. Iets wat iemand ook echt aan de muur zou willen hangen. Één van mijn eerste pogingen was de afbeelding van mijn blog hieronder. Twee dagen mee bezig geweest en toentertijd best tevreden met het eind resultaat. Toen ik Brooke virtueel tegen kwam op internet voelde het als een soort ‘thuis komen’. Ik was direct enorm gefascineerd door haar prachtige Kunst. Brooke is naast een getalenteerd artiest ook een gul persoon. Ze deelt namelijk. Niet enkel haar tutorials maar zeker ook haar inspirerende manier van praten. Ik kan uren naar haar luisteren!. Begin dit jaar heb ik haar boek gekocht en de stap gezet om naast mijn studio Fotografie met newborns ook deze kant van fotografie aandacht te geven. Tenslotte is mijn beroep gegroeid uit een hobby en het gevaar is dat als je het druk krijgt met je werk..je de hobby kant gaat vergeten en dat is zonde!. Juist omdat ik er zoveel plezier en energie uit haal. Vandaar…deze site…

compulatie, Conceptual Photography, Manipulatie, Photoshop

Al een tijdje liep ik met het idee om een manipulatie te maken die wat meer mysterieus en sprookjesachtig zou zijn. Bij mij komen ideeën nooit zomaar ineens spontaan naar boven.. ik moet altijd geïnspireerd worden door iets wat ik zie of tegenkom. Nu ben ik in de zomer van 2016 naar Tanzania geweest en heb daar ruim 1000 foto’s gemaakt en bij het bladeren door mijn raw bestanden ontstond een idee. Ik kwam daar de enorme boom met een stam van doorsnee van ongeveer 5 meter tegen en het beeld ontstond vanzelf om daar iets van te maken. Sowieso maak ik er een gewoonte van dat als ik naar een stadje ga ik meestal mijn camera mee neem om objecten te fotograferen. Ik dook na de boom in mijn verzameling foto’s die ik in Leiden en Delft had gemaakt en kwam een mooie kerk deur en een geschikt raam tegen. En daarmee ging ik aan de slag. De boom was bij daglicht gefotografeerd in de volle zon van het Afrikaanse land en om dat mysterieus te krijgen moest de belichting flink omlaag. Alle afbeeldingen had ik uiteraard in Raw geschoten en het grote voordeel daarvan is dat je bij manipulatie van de belichting en kleuren je dus niet de foto zelf beschadigd. In elk geval veel minder dan bij JPEG. Mezelf heb gefotografeerd in m’n studio. Na veel Photoshoppen, vele lagen verder met heel veel plezier was ik eindelijk redelijk tevreden over het eind resultaat. Toch heb ik deze foto niet opgenomen in mijn gallery. Op de één of andere manier paste hij er niet tussen.

composities, compulatie, Conceptual Photography, Fairytale, Manipulatie, Photoshop

Deze foto van mijn oudste zoon Dave is geen compilatie. De afbeelding is slechts 1 foto die dmv verschillende lagen een bepaalde onmogelijke situatie weergeeft. Nadat we eerst een stuk of 15 foto’s hadden gemaakt in de studio koos ik de beste uit en ging er mee aan de slag. Dave werd dmv van de select tool los gemaakt van de achterwand en gekopieerd. Zo had ik drie lagen. De achterkant. Dave 1 en Dave 2. Laag Dave 1 ging ik bewerken met een brushtool om als het waren happen uit zijn persoon te creëren. (beetje vreemd omschreven (-: ..Laag Dave 2 ging ik bewerken maar dan net andersom. Op die laag creëerde ik het weg spattende gedeelte van de persoon Dave. En deze lagen werden uiteindelijk één. Hier en daar nog met het gummetje ‘restanten’ weghalen die storend waren en de nabewerking kon beginnen. Eerst werd er een barst in de bril gemaakt. Dit doe je door een gebroken glas tegen een zwarte achtergrond te fotograferen. Deze laag leg je over het brillenglas heen en dmv de blendingtool ‘bleken’ waarbij het zwart wordt gefilterd en enkel de barst overblijft verschijnt de barst van de laag in het glas van de bril. Mooi de randjes weg gewerkt dmv een laag masker en met de brush bijwerken. Als laatst ging ik aan de slag met de kleur balans, selectieve kleur en gradient mask om de voor mij perfecte kleur te creëren. Ik moet eerlijk toegeven dat ik pas bij poging drie tevreden was over het eind resultaat. Het is leuk zo een beetje te spelen met tools van photoshop. Echter was dit nog niet de stijl die ik nastreefde. Ik vond die toen ik een speciaal iemand tegen kwam op internet. Haar naam is Brooke Shaden. Binnenkort vertel ik meer over deze bijzonder inspirerende persoon.

composities, compulatie, Conceptual Photography, Photoshop