Blog

Deze foto van mijn oudste zoon Dave is geen compilatie. De afbeelding is slechts 1 foto die dmv verschillende lagen een bepaalde onmogelijke situatie weergeeft. Nadat we eerst een stuk of 15 foto’s hadden gemaakt in de studio koos ik de beste uit en ging er mee aan de slag. Dave werd dmv van de select tool los gemaakt van de achterwand en gekopieerd. Zo had ik drie lagen. De achterkant. Dave 1 en Dave 2. Laag Dave 1 ging ik bewerken met een brushtool om als het waren happen uit zijn persoon te creëren. (beetje vreemd omschreven (-: ..Laag Dave 2 ging ik bewerken maar dan net andersom. Op die laag creëerde ik het weg spattende gedeelte van de persoon Dave. En deze lagen werden uiteindelijk één. Hier en daar nog met het gummetje ‘restanten’ weghalen die storend waren en de nabewerking kon beginnen. Eerst werd er een barst in de bril gemaakt. Dit doe je door een gebroken glas tegen een zwarte achtergrond te fotograferen. Deze laag leg je over het brillenglas heen en dmv de blendingtool ‘bleken’ waarbij het zwart wordt gefilterd en enkel de barst overblijft verschijnt de barst van de laag in het glas van de bril. Mooi de randjes weg gewerkt dmv een laag masker en met de brush bijwerken. Als laatst ging ik aan de slag met de kleur balans, selectieve kleur en gradient mask om de voor mij perfecte kleur te creëren. Ik moet eerlijk toegeven dat ik pas bij poging drie tevreden was over het eind resultaat. Zie voor een grotere weergaven de portfolio.

Een dagje naar de dierentuin kan echt inspirerend werken. Ik weet niet hoe ik op het idee kwam..maar hij was er ineens. Eerst was het de bedoeling gebruik te maken van de olifanten foto als achtergrond en daar meerdere dieren in te verwerken. Maar…uiteindelijk kwam ik langzaam met het idee om de lucht aantrekkelijker te maken..en het hout te laten drijven op het water. Hiermee kon ik namelijk een weerspiegeling maken in de zee.. wat een flinke boost zou geven aan de afbeelding. Omdat sommige dieren zo waren gefotografeerd dat de zon eigenlijk aan de verkeerde kant viel van hun lichaam heb ik enkele beesten horizontaal moeten draaien zodat de zon-in-val in elk geval ook op de dieren geloofwaardig zou zijn. Het was veel werk om echt alle dieren netje ‘uit te knippen’ met Photoshop’ en ze met schaduwen en al een plekje op de ‘ark’te geven.. Maar het was wederom erg leuk om te doen. Bekijk de portfolio voor een grotere en betere weergave van de Ark van Noach.

Al een tijdje liep ik met het idee om een manipulatie te maken die wat meer mysterieus en sprookjesachtig zou zijn. Bij mij komen ideeën nooit zomaar ineens spontaan naar boven.. ik moet altijd geïnspireerd worden door iets wat ik zie of tegenkom. Nu ben ik in de zomer van 2016 naar Tanzania geweest en heb daar ruim 1000 foto’s gemaakt en bij het bladeren door mijn raw bestanden ontstond een idee. Ik kwam daar de enorme boom met een stam van doorsnee van ongeveer 5 meter tegen en het beeld ontstond vanzelf om daar iets van te maken. Sowieso maak ik er een gewoonte van dat als ik naar een stadje ga ik meestal mijn camera mee neem om objecten te fotograferen. Ik dook na de boom in mijn verzameling foto’s die ik in Leiden en Delft had gemaakt en kwam een mooie kerk deur en een geschikt raam tegen. En daarmee ging ik aan de slag. De boom was bij daglicht gefotografeerd in de volle zon van het Afrikaanse land en om dat mysterieus te krijgen moest de belichting flink omlaag. Alle afbeeldingen had ik uiteraard in Raw geschoten en het grote voordeel daarvan is dat je bij manipulatie van de belichting en kleuren je dus niet de foto zelf beschadigd. In elk geval veel minder dan bij JPEG. Mezelf heb gefotografeerd in m’n studio. Na veel Photoshoppen, vele lagen verder met heel veel plezier was ik eindelijk tevreden over het eind resultaat. Zie Portfolio voor het eind resultaat.

Mijn liefde voor deze tak van fotografie begon toen ik via via op Facebook een foto tegen kwam van Aad Sommeling. Ik zag direct dat deze foto’s een extra spannende dimensie kregen doordat er in Photoshop gespeeld werd met belichting, kleuren etc. Wat ik toen nog niet gelijk door had was het feit dat de foto’s van Aad Sommeling gemanipuleerd waren…dat wil zeggen..De foto’s bestonden vaak uit drie ..vier of meer foto’s die samen gevoegd werden in Photoshop. Daar kwam ik pas achter toen ik zijn portfolio eens goed ging bekijken en mij realiseerde dat veel foto’s onmogelijk waren.. Maar hoe deed hij dat?!. Ik was enorm gefascineerd door zijn foto’s en toen ik zag dat hij ook nog workshops gaf..hoefde ik niet lang na te denken en heb ik mij direct opgegeven. Dat was alweer in…2013… Maar het zaadje was gepland. Ik kreeg met een workshop van een dag met een hele leuke groep mensen allerlei tips en tricks.  En dankzij mijn mede (workshop) student Anna Rensink die alles tot in de puntjes noteerde konden we na deze interessante dag thuis aan de slag. Eerst met de foto’s die we die dag maakte..en later ging ik uiteraard mijn eigen ideeën uitwerken. Tot op heden ben ik naast commerciële fotografie… in mijn vrije tijd ook bezig met Photoshop en Manipulaties. Het blijft een grote hobby van mij en ben ik nog steeds op zoek naar mijn eigen stijl.. Dat komt vanzelf. En bij iedere nieuwe creatie leer ik weer nieuwe dingen bij. Via deze (nieuwe) site wil ik deze vorm van fotografie & manipulatie aandacht geven.
Bekijk mijn portfolio voor een grotere weergaven van mijn collectie tot nu toe.